keskiviikkona, helmikuuta 22, 2006

On erilaista odotusta

Olen ollut taas kovin kiireinen, lukenut tenttiin & tehnyt paljon työtä. Mitään edistystä odotuksessa ei ole ollut. Nyt vaikuttaa siltä, että menee vähintään huhtikuulle, ennen kuin saamme nimeämiset. Ovat huhuja, mutta uskottavia.

Erilaistakin odotus voisi olla. Eräs samanikäinen ystäväni odottaa lasta, esikoistaan. Vauva sai alkunsa vahingossa, lomaromanssista. Toki kyseessä oli iloinen vahinko, ystäväni ei luullut ikinä äidiksi pääsevänsä. Ystäväni joutuu muuttamaan kohta ihan uudelle paikkakunnalle, kun häneltä menee asunto alta, ja hän voi jäädä jo äitiyslomalle. Hänellä ei ole mitään tulevalle vauvalle, koska hänellä ei ole rahaa edes laskuihin. Siihen liittyy monia asioita, joita en nyt tässä käy läpi.

Jotenkin tuollainen vahinko-odottaminen ei ihanteellisiin olosuhteisiin tuntuu minusta oudolta, vaikka tiedänkin, että kaikki muut saavatkin tehdä lapsia, miten haluavat. Mutta kun tämä meidän lapsen saaminen on niin kontrolloitua, niin syynättyä, niin se vaan tuntuu kummalliselta.

Mulla kävi niin sääliksi ystävääni ja tulevaa vauvaa, että kävin ostamassa pienen starttipaketin kirpputorilla pieniä 50-56-62-68-senttisiä vaatteita. Ostin ihan perusarkivaatteita, bodeja, potkuhousuja, kokohaalareita, kaikki neutraalin värisiä, jotka sopivat tytölle ja pojalle. Lähetän ne sitten uuteen osoitteeseen, kun hän on muuttanut.

Olin ajatellut ostaa tälle vauvalle jonkun kivan juhlavaatteen, kun hän syntyy. Nyt päätin ostaa korillisen ja mielummin ammeellisen kaikkea käytännön vauvatavaraa, kuten perusvoiteita, tuttipulloja, pulloharja, ensimukeja jne. Niitä saa nyt ehdottaa mulle. Ja jotain luksusta, mikä ilahduttaa vastasynnyttänyttä.

11 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Jos ystäväsi aikoo imettää lastaan, pullojen ja pulloharjojen sijaan esimerkiksi Minni Niemelän vastailmestynyt Imetysopas - hyvinvointia vauvalle ja äidille voisi olla kannustavampi. Jos taas äiti ei halua tai voi imettää, ovat nuo pullovehkeet tosi hyödyllisiä, koska ne ja itse ruokinta tulee sen verran kalliiksi. Itse en niitä ostaisi, ellen varmasti tietäisi, miten asiat ovat, koska kuitenkin valtaosa suomalaisista äideistä haluaa imettää vauvaansa.

Piikkis kirjoitti...

Tietämättömän kysymys: eikö niistä pulloista juoda muutakin kuin vastiketta? Velliä ja vettä?

Kyllä hän aikoo imettää, mutta onhan vauvalla tarpeita senkin jälkeen.

Helen kirjoitti...

Ohjeistus taitaa nykyisin olla niin, että jos imetetään niin pulloa ei tarvita ollenkaan, siinä vaiheessa kun siirrytään velliin/puuroon, sitä tarjotaan lusikalla. Vettä taas ei imeväinen tarvitse ollenkaan, tai jos sitä haluaa sitten joskus lähempänä vuoden ikää tarjota niin ihan mukista vaan.

Nimetön kirjoitti...

Itse koin aikoinaan parhaaksi saamakseni tavaraksi kaksi kertakäyttötuttipulloa ja pullorulla (eli rulla sellaisia muovipusseja jotka on tarkoitettu pullokehikkoon). Meinaan, että ei tarvinnut desinfioida kaiken muun kiireen keskellä tuttipulloja - riitti kun keitti tutit. Juu, epäekologista kyllä, mutta toisaalta käytin lapsella pestäviä vaippoja. Eikä niitä pusseja niin kauheasti roskiin mennyt kun kuiteskin imetin samalla. Erityisesti äidinmaidon pakkaamiseen nuo pussit olivat käteviä. Pystyi laittamaan suoraan sulatetun ämmän pulloon kiinni ja vauva sai steriiliä ämmää kun itse huitelin muualla (no en montaakaan kertaa, mutta kirjoitin tuona syksynä ylioppilaaksi yms).

Tuazophia kirjoitti...

Anteeksi pitkät linkit! Tuotteita tietysti myyvät muutkin tahot, mutta laitoin linkit, joista näkee esimerkin tuotteesta.

Äidille mukavia voisivat olla esimerkiksi Ruskovillan liivinsuojukset (http://www.ruskovilla.fi/verkkokauppa/tuotteet.cfm?navi=vauvat5&ryhmaid=1&aliryhmaid=5)

Vauva-äiti luksusta esim. kuvioharsot http://perhepuoti.myvisio.com/product_info.php?products_id=375&osCsid=a3e7bd79139c6c453775d679d757a681

Perhepuoti myy myös hyviä Calendula vauvarasvoja. http://perhepuoti.myvisio.com/

Samoin kuin kuolalappuja, jotka ainakin meillä olivat tosi tarpeen, ettei tarvinnut koko ajan olla vaihtamassa vaatteita.

Minäkään en ostaisi pulloja tai tutteja, mutta jos haluat ostaa, niin Avent-pullot ovat parhaita ihan "markettipulloista" ja kuulemma heikentävät vähiten imuotetta.

Kestovaipat on tietysti hyviä, mutta useamman ostaminen kerralla voi tulla kalliiksi. Tietysti voit ostaa yhdenkin ihan vaan malliksi.

Kantoliina on samoin hyvä, mutta ei kovin halpa. Pitkä trikoinen liina on usein vauvan kanssa suosituin.

Nämä nyt tulivat ensimmäisenä mieleen. :)

Nimetön kirjoitti...

Ensimmäinen kommentoija tosiaan ajoi takaa sitä, että nykyään ei suositella imetetyille vauvoille vellejä vaan lusikoitavaa puuroa. Vettäkään ei tosiaan tarvitse antaa ennen kuin kiinteät on aloitettu noin puolivuotiaana, ja silloin veden voi antaa kupista.

Jos vauva tarvitsee satunnaisesti lisämaitoa (joko lypsettyä äidinmaitoa tai korviketta), senkin voi ihan vastasyntyneestä alkaen antaa kupista hörpyttäen.

Näistäkin asioita kerrotaan mm. siinä Minni Niemelän Imetysoppaassa.

Edullisia käytettyjä kantoliinoja voi etsiä mm. Babyidean kirpputorilta (www.babyidea.fi). Trikooliinoja saa 25-30 eurolla (+posti- tai noutokulut). Muutamalla kympillä voi saada myös ihan käyttökelpoiset, käytetyt yhdistelmävaunutkin (esim. huuto.netistä).

Nimetön kirjoitti...

Ihana idea ostaa vauvalle tarviketta, ystäväsi varmasti ilahtuu! Jokin pehmoinen huppupyyhe voisi olla ihana, samoin nuo harsoliinat, niistäjä on kätevä nuhanenälle, kuumemittari on tarpeen, amme on hyvä ostos, sinkkivoide, baby-oil, vauvan hiusharja, villainen peitto tms.

Toivottavasti omakin odotuksenne etenee pian kauan odotettuun lapsitietoon!

Nimetön kirjoitti...

Vauvantarvikkeita on jo kovasti ehdoteltu, mutta itse saattaisin ilahtua kaikista eniten jostain henkilökohtaisesta. Vastasynnyttänyt tuntee itsensä aika usein ryytyneeksi ja väsyneeksi. Hanki hänelle sen perinteisen kukkakimpun tilalta ihanan tuoksuva vartalovoide, suihkusaippua tai shamppoo ja hoitoaine.

Nimetön kirjoitti...

Tuntuu uskomattomalta, ettei hänellä ole lapselleen mitään! Kaikki tuntemani juuri äidiksi tulleet hukkuvat vanhoihin lastenvaatteisiin yms joita tuttavat, sukulaiset ja varsinkin yli-innokkaat isovanhemmat kantavat paikalle... kaipa sellaisiakin ihmisiä on, joille kukaan sukulainen tms ei anna mitään. Minä en kuitenkaan veisi imetysopasta tai muuta 'fundamentalistista', ethän voi etukäteen tietää, onnistuuko imetys!

Piikkis kirjoitti...

Mekin olemme saaneet paljon tulevalle lapselle, kun olemme molemmat kuopuksia ja on paljon tuttuja, joilla on jo lapsia. Hän on esikoinen, eikä vanhemmat ole auttamassa. Hän on hyvin pienestä suvusta (vanhemmat ainoita lapsia), eikä oikeastaan hänen ystävistään ole kuin yhdellä pikkulapsia (kahdella on jo isoja, päälle 10 v lapsia, joiden vauvatavarat ovat jo maailmalla). Se yksikin on itse raskaana, joten ei voi kaikkea antaa pois.

Joten kaikki ei saa kauheasti, vaikka usea saakin.

Nimetön kirjoitti...

Ohhoh, onko imetysoppaan vieminen tosiaan "fundamentalistista"? Imetyksen onnistumisen todennäköisyys kasvaa, jos äiti saa jo odotusaikana oikeaa tietoa ja tukea. Imetys ei ole pelkkää tekniikkaa, mutta tekniikasta tietäminen saattaa helpottaa sellaisissa olosuhteissa, jotka eivät ole ne kaikkein otollisimmat.

Eri asia olisi tietysti, jos äiti ei haluaisi imettää. Sellaisessa tilanteessa olisikin epäkorrektia viedä mitään oppaita, mutta tämä äitihän aikoo imettää.