torstaina, huhtikuuta 21, 2005

12-vuotiaat kelpaamisen asennemittareina

Olen ollut apuna 12-vuotiaiden videoprojektissa tänä keväänä, kuten monina muinakin vuosina eri ikäisten koululaisten kanssa. Kaksi ryhmää kolmesta projisoi tv-ohjelmia suoraan, kolmaskin osittain asennetasolla.

Poikaryhmä teki jackass-tyyppisen sekoilu- ja temppujen teko-videon. Tämä tyylilaji on ollut äärimmäisen suosittu poikien videoissa viime vuosina. Sinänsä harmitonta, jos fyysisiä vammoja ei oteta lukuun, mutta suhteellisen mielikuvituksetonta kohellusta.

Toinen tyttöryhmä teki oman version Sillä silmällä-ohjelmasta, jossa yksi tytöistä esitti nörttiä, jolla ei ollut tyylitajua, poikaystäviä ja joka oli lähinnä ilmapalloa muistuttava (tyynyjä paidan alla). Tyylitaiturit opettivat juttunsa, nörtti laihtui (tyynyt pois), oppi meikkaamaan ja laittamaan hiuksia, asunto muuttui kopiokopista hienoon kotiin, ja 3 poikaa pyysi treffeille. Nörtti oppi myös diskoilemaan. Sinänsä huvittavaa, mutta aika surullistakin, kun ajattelee kuinka paljon nämä tytöt muutenkin miettivät kelpaamista ja ulkonäkökomplekseja.

Kolmas tyttöryhmä näki eniten vaivaa käsikirjottamisen kanssa ja teki klassisen dekkaritarinan. Siinä vaan oli valittu koko joukkion 2 pyöreintä tyttöä roistoksi, jotka jäivät kiinni ahneuden ja syömisen takia (jättivät suklaapapereita jälkeensä). Repliikit tukivat tätä koko videon ajan "miksette menneet pakoon?- meillä tuli niin nälkä ja jäätiin syömään lisää patukoita. - olette niin tyhmiä ja ahneita."

Miten ihmeessä nuo tytöt suostuivat tuohon julkiseen nöyryytykseen vai eikö heillä ollut vaihtoehtoja ryhmän paineessa? Tuli todella paha mieli heidän puolestaan. Ei ihme, jos syömishäiriöitä on jo todella nuorilla.

Ei kommentteja: