keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2005

Avoimen linjan puolesta: adoptiolupa-asioista

Lautakunta on kuulemma tiukentanut linjaansa adoptiolupien myöntämisessä. Hylkäyksiä on tullut nyt uuden puheenjohtajan aikana enemmän kuin monena vuonna yhteensä. Hylkäyksiä on tullut myös sellaisille, joita sosiaalityöntekijä on suositellut.

Sieltä täältä kuuluu huhuja ja esimerkkejä hylkäyksien syistä. Ne mitä olen kuullut, ovat olleet ikä- ja sairauskysymyksiä. Eli on ollut yli 50-vuotiaita hakijoita tai hakijalla vakava sairaus. Vaikka varsinkin sairausasioissa on vaikeaa vetää rajaa (ainakin näin maallikkona) ja yli 50-vuotiaskin voi adoptoida (ainakin jos lapsen ikähaarukka laitetaan tarpeeksi korkealle), niin nämä ovat kuitenkin suht selkeitä syitä. Ja ne perustuvat osaltaan myös siihen, minkälaisia toiveita ja sääntöjä kohdemailla on adoptiovanhempia kohtaan.

Osa hylkäyksistä on varmaan sellaisten hakijoiden anomuksia, joita heidän sosiaalityöntekijänsä ei ole syystä tai toisesta suositellut, mutta ovat silti halunneet lautakuntaan.

Mutta voiko ne kaikki hylkäykset olla näitä? Vai mistä tässä on kyse?

Hakemuksia on nykyään paljon. Ja sitäkin on spekuloitu, ovatko kotiselvitykset sitten selkeästi huonompia kuin ennen? Toisaalta palvelunantajat lukevat kaikkien kotiselvitykset ennen lautakuntaan menoa, ja tarkistavat ne, joten luulisi, että taso on pysynyt samana tai ainakin asiallisena.

Lisäksi lautakunta on ottanut yhtäkkiä käyttöön suosituksen, jossa neuvonnan pitää kestää vähintään 6 kk. Hakijoita, joilla on ollut neuvontaa vaikka viikkoa vaille 6 kk on lähetetty takaisin sosiaalityöntekijän pakeille yhtä tapaamiskertaa varten, vaikka heidän neuvontansa aikana tällaisestä säännöstä ei ole ollut tietoakaan. Eli suositus on otettu säännöksi takautuvasti, mikä on aika outo tapa toimia. Jos tällaista sattuu hakijoille, jotka asuvat ruuhkaisilla paikkakunnilla, joissa neuvontaan on jonoa, niin tuo voi tarkoittaa monienkin kuukausien viiveitä prosessiin.

Mistään näistä asioista ei ole kunnolla tiedotettu. Uusimmassa, eilen kotiin tullessa Interpedian lehdessä oli uuden puheenjohtajan haastattelu, mutta ei sanaakaan näistä muutoksista tai linjauksista. Tämä on erittäin huono valinta tiedotukseen. Koska niin kauan kun mitään oikeaa tietoa ei tule, niin spekulaatiot jatkuvat ja tilanne tuntuu monesta epävarmalta ehkä ihan turhaankin.

Uskon kuitenkin, että takana on joku ihan tietoinen linjanveto. Miksi sitä ei voi tuoda esiin ja selkeytetä tilannetta?

Ei kommentteja: