perjantaina, joulukuuta 16, 2005

Onnea Vuoden Valopilkku, Resonaari!

Eilen Ylen kulttuuriraati valitsi Vuoden Valopilkuksi erityispalvelukeskus Resonaarin. Itse ohjelmahan oli aivan kauhea huumoriyrityksissään aiheuttaen lähinnä hämmennystä ja myötänoloutta. Mutta mulle ennestään tuntematon Resonaari oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Se on 10 v vanha musiikin erityispalvelukeskus ja musiikkikoulu Kulosaaressa Helsingissä.

Resonaarin musiikkipedagogit Markku Kaikkonen ja Kaarlo Uusitalo ovat kehittäneet Uusitalon keksimää kuvionuotti-nuotinkirjoitusjärjestelmää helpottamaan kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien musiikin opiskelua. Se siis korvaa perinteiset nuotit konkreettisiin väreihin ja muotoihin perustuvalla systeemillä, joka on helppo omaksua. Sen avulla voi jatkaa musiikin opiskelua niin pitkälle kuin kiinnostus riittää. Kuvionuottijärjestelmän avulla voi myös siirtyä opiskelemaan tavallisista nuoteista.

Uusitalo musiikkiterapeuttina on huomannut musiikin auttavan kehitysvammaisia hahmottamaan maailmaa ja saamaan hallinnan kokemuksia. Musiikki on rakenteellista taidetta. Tietystä teosta seuraa välitön palaute, tietty ääni. Kuvionuottijärjestelmä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen ja sitä on nyt viety muihin maihin.

Eli tällainen erityispedagogiikan sovellus on nyt Vuoden Valopilkku! Tosin voin hyvin kuvitella, että myös ns. normaalit oppilaat, joille nuotit ovat vaikea kynnys, hyötyvät tästä systeemistä. Varmaan tätä systeemiä käytetään joskus myös ihan tavallisilla musiikintunneilla.

2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Huippua! En ollutkaan vielä ehtinyt tätä uutista nähdä. Olen silloin tällöin mainostanut Resonaaria ja kuvionuotteja blogissani, mutta nyt he saavat vähän isompaa, ansaittua mainosta :-D Joka toivottavasti poikii resurssipuolella ja opin ottamisena ympäri maata!

Piikkis kirjoitti...

Joo, ilahduin itsekin valtavasti, kun erityispedagogiikan sovellus palkittiin!