tiistaina, joulukuuta 20, 2005

Kiitos vaan Unicefille joulumielestä

Joulu on täydessä menossa. Kortit on postissa ja osa on jo tullut luukusta meille. Kauemmas menevät paketit myös matkalla ilahduttamaan. Kaikki lahjat on ostettu, osa viety perille. Sain aikaan joulukirjeenkin kirjeenvaihtokaverilleni Unkariin. Olemme kirjoitelleet yli 20 vuotta, alussa tiiviimmin, nyt kerran pari vuodessa (vähintään jouluksi). Olemme myös vierailleet toistemme luona. Viikonloppuna pestiin matot ja ikkunat. Kinkku on sulamassa.

Mutta vielä on vähän hommaa. Laatikot on tekemättä ja uusi erä joulutorttuja paistamatta (pitää olla vähälaktoosisia ja gluteenittomia, joten kaupan tortut ja saarioisten äitien laatikot eivät kelpaa). Hyvin kuitenkin ehtii vielä.

Suomen Unicef järjesti sen sijaan vähemmän kivan jouluyllätyksen ja Espoon kaupungin oman lehden Ee-meilin uusimmassa numerossa (9/2005) antoi hyvää asennekasvatusta jokaiseen espoolaiskotiin. Lehdessä oli Unicefista useampi juttu, koska Espoo on vuonna 2006 Unicef-kaupunki. Yhdessä isossa jutussa kerrottiin Anna- ja Toivo-nukeista, jotka ovat eri ihmisten itse tehtyjä nukkeja, joita myydään 20 eurolla. Raha menee kehitysmaan lapsien rokotuksiin. Yhden lapsen rokottaminen maksaa 20 euroa.

Hyvä asia siis, mutta jutussa luki suorana lainauksena (lihavointi omani): "Alkuperäinen ajatus Unicefilla oli, että nuket olisivat kehitysmaiden lapsia, mutta nykyään voi adoptoida eli ostaa minkä maan kansalaisen tahansa, Elisabet Likki kertoo hymyillen". Minä jouduin vähemmän hymyillen keskustelemaan jutusta lapsemme tulevien kouluikäisten serkkujen kanssa, jotka mainitsivat nukeista ja yhdistivät sen meidän adoptioomme.

Olisiko mahdolista, että myymistä, ostamista ja adoptoimista ei rinnastettaisi Anna ja Toivo-kampanjassa noin suoraan? Adoptiovanhemmat ja -lapset saavat ihan riittävästi vihjailuja ja suoranaisia syytöksiä lapsikauppaan osallistumisesta, ilman että Unicef lisää näiden kahden asian yhdistämistä.

Asiasta on ihan virallisiakin tahoja myöten keskusteltu Unicefin kanssa noin vuosi sitten. Sen jälkeen näille sivuille tuli lainausmerkit adoption ympärille. Sitä ennen siellä luki mm. "adoptoi eli osta", "myyminen hyvään kotiin","adoptoi 20 eurolla", "parhaita adoptiosesonkeja ovat joulu ja äitienpäivän tienoo" ym. Mutta itse asia ei vaan mene perille. Heistä siinä ei ole mitään pahaa, koska "onhan adoptiostakin kuluja".

Hirvittää tilanne, jossa esim. koululuokka tai kokonainen koulu osallistuu tähän keräykseen, ja jossain luokassa onkin adoptiolapsi. Unicef on kuitenkin arvostettu lasten järjestö ja joku opettaja saattaa tarttua täkyyn. Miltä adoptiolapsesta tuntuu tällainen "myyminen hyvään kotiin" ja ostaminen? Mitä hänen luokkatoverinsa ajattelevat hänen tulostaan Suomeen?

Vaikka adoptiosta on kuluja, niin adoptiovanhemmat eivät maksa itse lapsesta edes lainausmerkeissä. Ja lapsille suunnatussa kampanjassa myymisestä ja ostamisesta puhuminen adoptiona on lainausmerkkienkin kanssa vaarallinen mielikuva, jonka lapsen mieli hyvin helposti oikoo suoraan lapsen ostamiseksi.

Minä boikotoin Unicefiä tästä lähin. Ei hyvänkään teon nimissä saa tehdä mitä vaan.

9 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

Surullista ja järkyttävää!! :( Ihan käsittämätöntä, etteivät lukuisat palautteet saa Unicefin ihmisiä käsittämään, minkälaista vahinkoa saavat aikaan, vaikka alkuperäinen tarkoitus on hyvä. Boikotoin Unicefia minäkin tästä lähin.

Piikkis kirjoitti...

Kannattaa nyt taas vaan laittaa palautetta suoraan Unicefille. Ehkä jos tarpeeksi moni pitää epäeettisenä yhdistää ostaminen ja adoptio, niin asialle tapahtuu jotain.

Kampanjahan on kansainvälinen. Mutta muiden, isompien ja perinteikkäiden adoptiomaiden Unicef-järjestöjen sivuilta (mm. Italia ja Ranska) sivuilla ei puhuttu myymisestä tai ostamisesta, vaan esim. vähintään 20 euron lahjoituksen tekemisestä.

Muiden maiden sivuilta ei löytynyt myöskään muita adoptioon viittaavia kyseenalaisia ilmaisuja tyyliin "myyminen hyvään kotiin".

Piikkis kirjoitti...

Voi ei, löysin vielä sitä samaa "myydään hyvää kotiin"-tekstiä googlettamalla Anna ja Toivo- sanaa http://w3.wsoy.fi/opit/unicef/an_toi.htm

Piikkis kirjoitti...

Laitoin vastinetta Unicefille. Kanta ei ollut muuttunut, eli heistä se ei ole niin kauheaa, kun tarkoitetaan hyvää.

Nanne kirjoitti...

Siis aivan järkkyä tuo teksti siltä sivulta "Anna ja Toivo"!!

"Järjestetään näyttely, jossa voi "adoptoida" eli ostaa..."

Huh, huh... Surulliseksi tuosta tulee. Käsittämätöntä, ettei kanta muutu!!! :((( Hyvän maun vastaista kertakaikkiaan.. Ikäviä ihmisiä!

Piikkis kirjoitti...

No nyt Unicefin omilta sivuilta on hävinnyt se "eli myyntiin"-lause. Ehkä valitus puri sen verran.

Soitin tiistaina myös wsoy:lle, ja he aikoivat myös muuttaa sen oman sivunsa tekstin soitettuaan ensin Unicefille. Joten voi olla, että se myös laittoi miettimään, että kyse ei ole yhden ihmisen mielipide.

Antti kirjoitti...

Hei - tuo tekstihän on todella muuttunut!

Asiastahan on käyty laajamittainen kampanja aiemminkin... mutta silti tänä vuonna siis siellä oli lukenut "adotoida eli ostaa" vai miten se oli...

Toisaalta olen tavannut sellaisenkin adoptiovanhemman, joka ehdottomasti halusi sanoa, että kv-adoptio on lasten ostamista ja me sitten keskustelimme...

Tuazophia kirjoitti...

Minä laitoin palautetta sinne muutamaankin kertaan adoptoimisen ja ostamisen rinnastamisesta ja adoption hinnasta. Nyt käyttävät ainakin tuota adoptiokulukorvausta, joka kertoo ulkopuolisellekin paremmin asiasta kuin adoption hinta. Tuota lehtijuttua en ole nähnytkään, mutta siitä huomaa, että sivujen muuttamisesta huolimatta eivät ainakaan kaikki työntekijät ole muuttaneet omaa ajattelutapaansa.

Tuohon "UNICEFin paikallisryhmät tekevät ja myyvät Anna ja Toivo -nukkeja" voisi vielä tehdä korjauksenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Voisi todellakin kuvitella tuon järjestön tajuavan nämä jutut. Mutta yksittäisistä ihmisistä ne järjestötkin koostuvat ja kukaan ei vaan ollut tullut ajatelleeksi asiaa. Joistain asioista tulee tärkeitä vasta kun ne osuvat kohdalle. Toivon todellakin, että korjaavat asian ellei se ole jo korjattu(en käynyt linkissä ennen kirjoittamista), mutta lupaan antaa palautetta jos siellä on mitään epäilyttävää.