maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Omenia, omenia

Sain perjantaina työkaverilta muuttolaatikollisen yhtä omenalajiketta (en tunnistanut, jauhoinen, hapokas, isohko) ja muovipussillisen toista lajiketta (kaneli). Viikonlopun olen nyt kuorinut, pilkkonut, säilönyt ja leiponut.

Tein perinteistä omenahilloa, pakastin omenaraastetta ja mehustin omenamehua. Erikoisuutena tein myös erilaisia chutney-säilykkeitä (eli chutney on Aasiasta kotoisin oleva, sosemaiseksi haudutettu, voimakkasti maustettu etikkasäilyke, jota käytetään perinteisesti erilaisten paistettujen tai grillattujen liharuokien kanssa, ja sitä voi laittaa myös kasvisruokien lisukkeeksi).

Lauantaina maistettiin erästä niistä ankan kanssa (oli siis hääpäiväillallinen). Olipa hyvää! Ja sen chutneyn maun pitäisi vielä parantua, kun se on vähän kauemmin kylmässä. Laitoin aprikoosia, omenaa, surinkokuivattuja tomaatteja, sipulia, valkosipulia, inkivääriä, valkopippuria, hunajaa, suolaa ja omenaviinietikkaa siihen säilykkeeseen, mitä maistettiin. Aion antaa tänä jouluna noita lahjaksi muutamille ystäville, joiden tiedän tuollaisesta lisukkeesta tykkäävän. Joillekin annan perinteisemmin hilloa (säilöin ne umpioimalla nätteihin lasipurkkeihin).

Leivoin ihan tavallisen omenapiirakan, kermaviilitäytteisen piirakan, rahkaseostäytteisen piirakan ja omenaisen juustokakun. Onpahan nyt pakkasessa makeaa miehellekin (keliaakikolle tämä ei ole mikään ihan yhtä helppo hoidettava kuin muille).

Vaikka omenissa oli paljon hommaa, nautin tuollaisesta puuhailusta. Tulokset ovat niin konkreettisia. Jos meillä olisi kunnon kylmäkellari, kuten vanhemmissa kerrostaloissa tai omakotitaloissa voi olla, niin tekisin itse kaikenlaisia säilykkeitä talven varalle. Olen joskus tehnyt tomaateista pastaan tarkoitettuja kastikkeita, kun oli hyvät säilytystilat. Nekin olivat paljon parempia kuin kaupan kastikkeet.

Joku tuollaisessa omavaraisuuden ajatuksessa viehättää mua. Jotkuthan eivät tajua tätä ollenkaan, kun kaikkeahan saa kaupasta. Mulle on aika paljon tyydyttävämpää nähdä vaivaa, valita raaka-aineet ja tehdä, kuin mennä vain ja ostaa valmis purkki kaupasta.

PS. sain kuvan tuohon ohjeesi mukaan, kiitos ths!

Ei kommentteja: