perjantaina, elokuuta 26, 2005

Äitiyspakkaus


Löysin Huuto.netistä vuoden 1969 äitiyspakkauksen makuupussin. Huh huh. Jos olen tuollaisessa nukkunut niin ihme, ettei oo enempää asiaa terapeutille :-). Tosi asiassa luulen, että mulle ei ole äitiyspakkausta otettu, vaan olen saanut käyttää 3 vanhemman sisarukseni vaatteita ja makuupusseja. Vai onko silloin ollut vielä pakkausta? Ja onko voinut valita, ottaako avustuksen rahana vai pakkauksena?

Rupesi kiinnostamaan, milloin Suomessa ruvettiin jakamaan äitiyspakkauksia. Googletuksen seurauksena yleisesti ilmeisesti 1941 ja vuodesta 1938 vähävaraisille. Yllättävän aikaisin, äitinikin on ehtinyt sen saada. Isäni on syntynyt 1939, mutta hän ei ehkä köllinyt äitiyspakkauksesta saaduilla lakanoilla, koska hänet adoptoitiin. Tuskinpa se perhe oli tarpeeksi vähävarainen.

Lääkäri Rakel Jalas on näemmä tehnyt äitien ja lapsiperheiden eteen paljon työtä. Muistelen jostain muualta joskus lukeneeni, että äitiyspakkauksen kehittämisen syynä ei olisi pelkkä "Valtion lahja Suomen äideille", vaan heidän motivoimisensa lääketieteellisten tutkimusten pariin. Sehän on nykyäänkin edellytys äitiyspakkauksen saamiseen bioperheissä.

Me adoptoivat saamme pakkauksen lapsitiedon jälkeen lomakkeen perusteella. Useimmat adoptiovanhemmat ehkä ottavat sen rahan monesti pienten kokojen takia. Mekin luultavasti otamme rahan ja ostamme sillä turvakaukalon. Kuulemma äitiyspakkauksen vaatteiden koko ei ole ongelma Kiinasta adoptoidessa. Mutta me olemme saaneet makuupussin ja muutaman äitiyspakkauksen toppahaalarin. Täytyy katsoa millainen pakkaus on sitten, vai onko se vielä ensi talvena/keväänä sama kuin nyt? Ja mikä on sitten oikeasti lapsen koko. Onhan tuo söpö paketti ja toki olisi ihanaa saada esikoiselle tuollainen starttipakkaus.. (Kuva on muuten linkki, eli klikkaamalla sen saa isommaksi.)



Tuon minun ikäiseni makuupussi maksaa muuten nyt 34 euroa ja huutoaikaa on vielä jäljellä. Hmm. Täytyy näemmä käydä kaikilla sukulaisilla kylässä ja haalia kaikki vanhat vauvanvaatteet ja laittaa rahoiksi :-). Omasta vauva-ajastani on jäljellä vain muutama flanelinen kietaisupaita. Ovatkohan ne tarpeeksi retroa?

Mutta kyllähän minä ymmärrän, miksi jotkut haalivat 70-luvun lastenvaatteita omille lapsilleen. Minustakin ne froteepaidat olivat mukavia. Ja lasten vaatteet todella näyttivät lasten vaatteilta, eivätkä teinityttöjen virityksiltä pienemmässä koossa. Itsekin ompelin lapselle joustofroteesta muutaman pitkähihaisen paidan viime keväänä. Mukava pehmyt materiaali herkälle iholle.

Äitiyspakkaus nimenä on kyllä jo aikansa elänyt. Pakkaus voisi olla lapsipakkaus tai perhepakkaus. Mutta ehkä se nimi on jo niin brändi, ettei sitä muuteta.

7 kommenttia:

Tant C kirjoitti...

Miten nostalginen kuva! Minulla oli tuollainen, asia joka nyt palautui mieleeni, kun en ollut ajatellut koko makuupussia vuosikausiin. Se on ollut kaatopaikalla jo vuosikymmenen(-kymmeniä). Kauheasti rahanarvoista tavaraa kärrätty kaatopaikalle..

t: -C-

tuleva kätilö kirjoitti...

Äitiyspakkausta käytettiin tosiaan (ja tavallaan vieläkin käytetään) houkuttelemaan raskaana olevia äitiyshuollon pariin ennen viidennen raskauskuukauden alkamista. Syynä tähän oli kuppatartuntojen seulonta. Jos äidillä oli kuppa ja hän tuli ensimmäisen neljän raskauskuukauden aikana hoitoon, tauti saatiin hoidettua niin ettei sikiölle syntynyt vaurioita. Siksi siis houkutin ja aikaraja.

Edelleen Suomessa äitiysavustuksen saamiseen on ehtona lääkäri- tai neuvolakäynti ennen viidennen raskauskuukauden alkua. Edelleen suomalaisilta odottajilta seulotaan ensimmäisessä raskaudenaikaisessa verikokeessa kuppa. Jokin aika sitten oli keskustelua kuppaseulonnoista luopumisesta, mutta valitettavasti parin viime vuoden aikana kuppatartuntojen määrä on lähtenyt nousuun ja kuppatestistä on tullut uudestaan valitettavan tarpeellinen.

Toki siis kuppatartunnat ovat vähäisiä verrattuina aikaan ennen toista maailmansotaa, mutta jokainen sekundäärikupalta pelastettu sikiö on kyllä valtakunnallisen seulonnan arvoinen.

nimim. tänään menossa tenttimään Raskauden aikaisia neuvolatutkimuksia ;-)

Piikkis kirjoitti...

Tuleva kätilö: noin muistelinkin, että tautien takia se keksittiin.

Tuazophia kirjoitti...

Minä taas inhosin niitä froteepaitoja lapsena ja erityisesti froteisia alushousuja. Inhosin myös raitoja ja palloja sekä ruskeaa, oranssia ja oranssinpunaista. Vieläkään en ole mikään retrovaatteiden ihailija. Kai niistä lapsena tuli yliannostus. Omat suosikkivaatteeni olivat tummansiniset vakosamettilappuhaalarit ja sininen poolopaita - eivät siis lainkaan sen ajan tyyppivaatteita.

Anonyymi kirjoitti...

Maaliskuun kieppeillä pakkaus vaihtuu vuosittain.

Piikkis kirjoitti...

Tuazophia:

Mä tykkäsin niistä froteevaatteista, erityisesti yhdestä turkoosi-valko-raidallisesta t-paidasta.

Noin 5-6-vuotiaana lempivaatteeni olivat Marimekin sininen pallopaita ja turkoosit lappuhaalarit jotain joustinmateriaalia. Mulla oli samanlainen lappuhamekin, mutta ne housut olivat käytännöllisemmät poikien kanssa puussa kiikkuen. En ollut mikään prinsessa-tyttö.

Jos pakkaus vaihtuu maaliskuussa, niin tuo on varmaan se pakkaus, jonka saisimme, jos otamme sen.

Anonyymi kirjoitti...

sulla on Äitiyspakkauksen makuupussin kuva tuolla blogissassi, voisinko laittaa sen Facebook ryhmääni http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=41743000770

t. hanname(ä)ullava.fi