keskiviikkona, elokuuta 24, 2005

Kirja-arvosteluja, osa 2: Dorothy Einon: Lapsen hoito ja kehitys

Tämän kirjan alaotsikko on Terve, tyytyväinen ja tasapainoinen lapsi. Ja kukapa meistä ei sellaista haluaisi :-).

Kirja kertoo erityisesti alle 5-vuotiaan lapsen kasvusta ja kehityksestä. Se on kattava perusteos vauvan hoidosta, lapsen oppimisesta ja kehitysvaiheista, vanhemmuudesta, sisaruussuhteista, erityisistä ongelmatilanteista ja turvallisuudesta ja ensiavun antamisesta. Tähän kirjaan viitataan usein vauvalehtien hoitojuttujen lopussa.

Kirja onkin kuin kootut hoito-ohjeet kivassa paketissa. Kaikki perushoitaminen käydään läpi kylvettämisestä ja päivärytmeistä kiinteisiin ruokiin siirtymiseen ja pottatreeneihin. Kaikki ensikertalaisen arjen ongelmat, kuten onko lapsella tarpeeksi päällä, tuntuu olevan katettu. Lisäksi käydään läpi henkimaailmankin haasteita, eli omaa vanhemmuutta ja perhedynamiikkaa.

Adoptoiville olennaista on se, että tämä kirja ei pitäydy vain vauvoissa, vaan kirjassa käydään läpi taaperovaiheet ja leikki-ikäisyys koulun alkuun asti. Eli vaikka adoptoisi isommankin lapsen, tästä kirjasta on hyötyä ja sitä on kiva lukea. Kuvissa on myös muunnäköisiä lapsia kuin pellavapäitä ja eloveenatyttöjä, ja se on tosi kivasti taitettu. Kirjasta tarttuu paljon pieniä vinkkejä mukaan. Suosittelen!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa lukea teidän adoptoijien ajatuksia, jotenkin kaikesta näkee että asioita on todella ajateltu. Itse emme ole päässeet noin pitkälle, vaan yritämme yhä omaa lasta. Voi olla, ettemme koskaan edes halua adoptoida. En tiedä, onko meistä siihen. Toisaalta tiedän, että niin kauan kun haluamme biologisesti omaa lasta, adoptio ei ole oikea ratkaisu.

Piikkis kirjoitti...

Niinhän se on, että ei tämä kaikille sovi. Ja sen pitää tuntua omalta valinnalta. Muuten se ei ole oikein, ei itseä eikä lasta kohtaan.

Sen verran oion että adoptiopiireissä tuosta "oma lapsi"-termistä biologisen synonyyminä ei pidetä. Meille kun tulee myös ihan oma lapsi, mutta ei meidän biologinen jälkeläinen. Muttei se lapsi ole kenenkään muunkaan kuin meidän.