maanantaina, toukokuuta 09, 2005

Paperisotaa ja epäjohdonmukaisuuksia

Interpedialta soitettiin. Paperit ovat ok. Huh! Nyt on ruuhkaa, eli menee pari viikkoa, ennen kuin paperit lähtevät laillistuskierrokselle. Eli ehkä meidän paperit lähtevät kesäkuussa Kiinaan.

Mutta sieltä soitettiin siksi, kun me ei laitettu mukaan uusia rikosrekisteriotteita. Edelliset me hommasimme joulukuun lopussa kotiselvitystä varten. Ne ovat siellä toimistolla, mutta eivät enää kelpaa.

Kiinan adoptioasioiden keskuksen CCAA:n asiakirjoista kertovilla nettisivuilla sanotaan, että rikosrekisteriotteet ovat vuoden voimassa. Näin on myös Pelastakaa Lasten kautta adoptoidessa. Mutta näemmä samaa kohtaa voi tulkita parilla eri tavalla:

"(6). Criminal/ Non-criminal record certificate
A. An adoption applicant should provide a criminal/ non-criminal record certificate produced by the local police in his/ her country with a signature of the qualified official (provide separately in the case of a married couple).
B. If an adoption applicant has lived or worked for at least one year in other countries or regions within the recent five years, he/ she should provide a criminal/ non-criminal record certificate produced by the resident country.
C. A single adoption applicant who has a co-habitant of the opposite sex should provide a certificate of criminal/ non-criminal record for the co-habitant.
D. The certificate of criminal/ non-criminal record should not exceed one year starting from the producing date of the certificate to the logging-in date of the application documents in CCAA."

Kyllä me ne uudet otteet hommataan, jos kerran on pakko, mutta ihmetyttää vaan, että miksi tuo kohta on tulkittu noin. Samaan paikkaan nuo paperit kuitenkin päätyvät niin Interpedian kuin PeLankin kautta adoptoidessa.

Ja huomio, tämä ei ole kritiikkiä Interpediaa kohtaan. Kummassakin palvelunantajassa on puolensa, ja olemme ihan hyvillä mielin adoptoimassa nimenomaan Interpedian kautta. Mutta tässä näkyy Suomen pienuus adoptiomaana.

Nimittäin monessa muussakin asiassa olen törmännyt vastaaviin pikku epäjohdonmukaisuuksiin ja "sääntöihin", jotka eivät päde edes talon sisällä kaikkiin. Esimerkiksi se, että ensimmäinen adoptioneuvonta kestää vuoden. Se voi kestää sen, kun neuvontaa antaa sosiaalityöntekijä, joka tähtää siihen. Taas saman talon sisällä toisella sosiaalityöntekijällä voi olla toinen työtapa ja neuvonta on ohi puolessa vuodessa.

2 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

No onpas outoa! Toivottavasti prosessinne ei viivästy tuon takia. Tsemppiä!!

Piikkis kirjoitti...

Ei onneksi pitäisi viivästyä, kun ainakin edellisellä kerralla ne todistukset tuli tosi pikaiseen. Mutta rasittaa tämmöinen epäjohdonmukaisuus.