maanantaina, syyskuuta 05, 2005

Toimen nainen

Eilen oli kiireinen päivä. Tein pari eri ruokaa ja leivoin keliaakikko-miehelle leipää, ja menin sitten vielä adoptioryhmäänkin. Meillä on paljon ruokakirjoja, mutta haluan nyt tuoda kahta esille, liittyen nyt sitten vaikka kirja-arvostelusarjaani :-).

Ensimmäinen on 2003 ilmestynyt, nyt jo alennustavaraksi joutunut Koko perheen kokkilitto. Siinä on oikein kasvatusfilosofiaksi jalostettu viikkometodi, jossa koko viikon ruuat tehdään yhdessä koko perheen kesken, ja minimoidaan kaupassakäynnit ja nälkäiset, kiukkuiset lapset odottamassa ravintoa.

Kirja on inspiroiva, ja osoittaa, että hyvin pienenkin lapsen voi ottaa mukaan ruuanlaittoon. Mutta itse kyllä pakastaisin ne ruuat ihan paristakin syystä. Ensiksi meillä on suht pieni jääkaappi, toiseksi en usko säilyvyyteen yhtä autuaasti kuin tekijät, ja kolmanneksi pakastamalla saa pakkaseen isomman valikoiman erilaisia ruokia.

Nytkin käytännössä aina kun ruokalaji siihen sopii, teen isoja annoksia eli tavallaan kerralla vähintään 2 päivän ruuat, loput pakkaseen eväiksi tai kiireisten iltojen pelastuksiksi. Harva jaksaa väsätä 1-2 hengelle hernekeittoa herneistä asti, mutta sen voi pakastaa ja kas, onkin 3 kerraksi hernekeittoa valmiina.

Tuossa kirjan viikkometodissa tarkoitus on siis tehdä 4 eri ruokaa, joita syödään 2 kertaa viikossa, ja ruuat säilytetään jääkaapissa. Kirjassa on myöskin se vika, että monet ruuat ihan syyttä suotta tehdään keliaakikolle kielletyksi, esim. kiisselit keitetään vehnäjauhoihin, vaikka on 2 ihan perinteistä, keliaakikolle ystävällisempää metodia (perunajauhoilla ja maissitärkkelyksellä (esim, Maizena) suurustaminen).

Ihan koko viikon ruokia en vielä ryhtynyt väsäämään, vaan tein kahta erilaista ruokaa eväiksi, valmiiksi pieniin foliorasioihin ja pakkasen ja mikroaaltouunin kestäviin eväsrasioihin (makaronilaatikkoa 3 viljan makaroneilla ja lohikeittoa). Makaronilaatikkorasioita tuli 6 ja lohikeittoeväsrasioita 7. Keittoa vielä syötiinkin eilen. Pari kertaa kun tekee tämän tempauksen, niin saa helposti vaihtelevia ja hyviä eväitä mukaan töihin.

Olen aika ajoin harrastanut ns. ruokalistametodia, jossa tehdään parin viikon tai jopa kuukauden ruokalista valmiiksi, ja se keittiön oveen ja siitä ostoslistat. Varsinkin opiskeluaikoina se oli tosi hyödyllistä, koska rahaa oli niin vähän käytössä. Ruokalistakierrossa otetaan huomioon ruuan monipuolisuus. Eli 2 kertaa viikossa kalaa, riittävästi eri tyyppisiä kasviksia jne. Periaatteena mulla on ollut, että kerran viikossa on keittopäivä, 2 kertaa kalaruokaa, 2 kertaa liharuokaa, joista toinen jauhelihapäivä ja 2 kertaa on kasvisruokaa.

Sitten ne ruuat kirjoitetaan ylös listalle, tyyliin ma 5.9. perunoita & lindströmin pihvejä, ti 2.8. sienimunakas paistinperunoiden (edellisen päivän keitinperunat) kanssa, ke 3.8. kasviswokki, to 4.8. hernekeitto, pe 5.8. intialaista broilerinrintaa riisillä, la 6.8. syksyinen lammaspata, su 7.8. uunikala pottumuusilla jne. Lisukkeet ja aamiaiset voi kirjoittaa mukaan, niin niihinkin tulee vaihtelua, mikäli sitä haluaa. Mä pystyn syömään 300 aamuna 365:stä kaurapuuroa marjoilla, mutta jollekin muulle se voi olla liikaa.

Koulujen ym. laitosten ruokalistoista on hyötyä näissä listojen teossa. Niissä ruoka on halpaa, mutta vaihtelevaa. Nykyään niitä saa katsottua netistäkin. Ja muualtakin saa valmiita ehdotuksia.

Sitten sen listan mukaan eletään ja ostetaan aineksia suunnitelmallisesti. Kaupassa käydään mahdollisimman harvoin, vaikkapa kerran viikossa (ei heräteostoksia). Hedelmiä ja tuoreita vihanneksia voi hakea viikollakin. Kun on suunnitelma, siitä on helppo poiketa eli ruokia kannattaa vaihtaa päittäin, jos saakin esim. maanantain kauppakäynnillä edullisesti rintaleikkeitä, niin tekee ne sitten maanantaina ja perjantaina jauheliharuuan.

Nyt on taas lipsunut tuosta, enkä kehtaa edes kertoa, miten paljon välillä menee ruokaan kuussa. Mutta aineksetkin ovat muuttuneet, meillä on paljon lammasta, riistaa ym., parempia juustoja, ja tuon miehen keliakian + mun laktoosi-intoleranssin takia meillä tulee kuluja, eikä voi ostaa halvinta jugurttia tarjouksesta jne. Mutta kyllä me edelleen ostamme pakkaseen heti 3 rasiaa naudan jauhelihaa, kun se on edullista, ja punaisten lappujen tuotteita. Meinaan tehdä tätä ruokalistaa taas hoitovapaalla, koska silloin ei varmaankaan taas ole liikoja rahoja.

Toisen kirjan esittelen myöhemmin tällä viikolla.

Ei kommentteja: